Hoe kan ik het beste mijn auto wassen?

Als je je auto gaat wassen, dan wil je ook het beste eindresultaat. In een aantal stappen leggen we je uit hoe je het beste de auto kan wassen en waarom.

Stappenplan auto wassen - Stap 1 Schaduw

De beste plaats om je auto te wassen is in de schaduw. Dus zorg ervoor dat de auto in de schaduw staat. Je auto in de (volle) zon wassen is geen goed idee, door de warmte droogt het water met zeepoplossing sneller dan dat je kan spoelen. Hierdoor krijg je alleen maar zeep- en watervlekken.

Stappenplan auto wassen - Stap 2 Grof vuil

Spuit, voordat je begint met wassen, het grove vuil van de auto af. Dit kan met hogedrukreiniger of een tuinslang met een spuitpistool. Zorg wel voor voldoende afstand tussen de spuitmond van de hogedrukreiniger of spuitpistool en het koetswerk van de auto, om de lak niet onnodig te beschadigen. Bij een sterk vervuilde auto kan je een foam gebruiken zodat het vuil sneller wordt losgeweekt. En vergeet natuurlijk de onderkant en wielkasten van de auto niet.

Stappenplan auto wassen - Stap 3 Twee emmers

Gebruik twee verschillende emmers. De eerste emmer is de wasemmer en tweede is de spoelemmer. De wasemmer vul je met water en een autoshampoo, de spoelemmer vul je met lauw water. Gebruik voor het wassen van je auto geen huishoudelijke afwasmiddelen, deze zijn vaak te agressief voor de autolak. Het beste is het gebruiken van een zogenaamde Smart Guard emmer. De Smart Guard verwijdert vuil uit de washandschoen tijdens het autowassen door de handschoen simpelweg over de Smart Guard te wrijven. Bovendien zorgt de Guard ervoor dat het vuil op de bodem van de emmer blijft en niet meer in de washandschoen terecht kan komen.

Stappenplan auto wassen - Stap 4 Washandschoen

Was met een washandschoen en geen spons. Vuil en zand kunnen in de kleine openingen van de spons gaan zitten en hierdoor krassen veroorzaken. Met de washandschoen kan je ook beter de kracht verdelen omdat deze de vorm van je hand heeft. Was je auto altijd van boven naar beneden en van achteren naar voren. Was je auto altijd in de lengterichting. Draaiende bewegingen veroorzaken zogenaamde swirls in de lak.

Last van hardnekkinge vlekken, check dan onze tips & tricks!

Stappenplan auto wassen - Stap 5 Velgen

Gebruik voor het schoonmaken van je velgen een speciale velgenreiniger en velgenborstel. De velgenreiniger heeft een krachtige formule dan de normale autoshampoo. Hierdoor verwijder je remstof en aanslag sneller en makkelijker. De velgenborstel zorgt ervoor dat je de moeilijk bereikbare plaatsen van de velg kan schoonmaken.

Stappenplan auto wassen - Stap 6 Afspoelen

Spoel alles grondig af op lage druk. Laat gewoon de zwaartekracht zijn werk doen, begin vanaf de bovenkant van de auto en werk langzaam naar beneden.

Stappenplan auto wassen - Stap 7 Drogen

Maak als laatste de auto droog. De auto droog maken doe je met een microvezel droogdoek. Deze droogt moeiteloos de grootste oppervlakken. De soft tech vezels hebben een hoog absorberend vermogen en absorberen elke druppel water voor een streeploos resultaat. De droogdoek helpt om watervlekken te voorkomen.

Extra aandachtspunten

Ruiten

Om de autoruiten goed schoon te maken zijn er speciale glasreinigers als spray of op foam basis. De krachtige ruitenreinigers verwijderen moeiteloos vuil, vet, nicotine en insecten. De ruitenreiniger zorgt voor kristalheldere ruiten en voor een veilig en helder zicht. Het oppervlak inspuiten en ongeveer een minuut laten inwerken, daarna afnemen met een zeem of zachte microvezel doek. Of gebruik een speciale glasdoek voor het maximale eindresultaat.

Banden

Banden zwart is het product dat de wasbeurt afmaakt. Een schoon gewassen auto met doffe autobanden ziet er nog steeds niet mooi uit. Banden zwart zorgt voor een diepzwarte langdurige glans en laat de autobanden er weer showroom zwart uitzien. Banden zwart wordt niet alleen gebruikt om je auto er mooier uit te laten zien, maar ook omdat banden zwart je banden beschermt. Verdun banden zwart met water voor een matglans effect. Gebruik een bandenglans applicator voor het makkelijk aanbrengen en het maximale resultaat!

Sensoren

Veel nieuwe auto’s zijn tegenwoordig uitgerust met technische hulpmiddelen zoals parkeersensoren of camera’s voor auto met rijondersteuning. Onveilige situaties kunnen ontstaan als deze sensoren minder goed functioneren doordat ze vies zijn. Met een schone auto en dus ook schone sensoren werken deze technische snufjes het beste en ga je veilig de weg op.

Menu